miércoles, 3 de abril de 2013

TÈCNICA EN BAIXADA


El control de la tècnica en baixada, com a recurs, és gairebé decisiu per a un corredor de muntanya. Un altre corredor difícilment ens pot treure tant de temps pujant com baixant.


Els corredors que pugen bé, no solen ser tan ràpids en pla ni baixant, sinó que mantenen un "tren" constant en tota la prova. Pujar implica un gran despesa energètica, i mai és comparable a la despesa que implica baixar. En pujar, hi ha un gran despesa energètica i cardiovascular, i en baixar normalment només implica un alt despesa muscular. A més, en les proves que acaben amb una llarga baixada, són els corredors que baixen bé, els que solen guanyar la cursa.




Està clar que innatament se’ns pot donar millor alguna de les facetes (pujar, baixar, planejar), però ningú arriba a ser un expert del tot en res, i sempre s’ha d’estar disposat a ser un alumne en potència (sense treball i inquietud constant mai es pot millorar).

Hi ha persones que per la seva història esportiva o per les seves característiques genètiques, tenen potenciades de per si les qualitats per moure’s bé costa avall per muntanya, és a dir: o han trepitjat muntanya de molt petits amb els seus pares o germans i han desenvolupat molt bona psicomotricitat (a més de la confiança que implica que el medi li sigui molt familiar) o han practicat un altre esport amb anterioritat que tingui alguna cosa a veure amb els reflexos, la confiança i la capacitat d’anticipar els moviments (Bicicleta de muntanya, Trial, Motocròs o Enduro, escalada ..).

Si pensem un moment, les dificultats per a un corredor de muntanya a l’hora de baixar corrent no solen plantejar quan aquest realitza la baixada per bon ferm (pista forestal per exemple o senda sense obstacles). Els problemes solen venir, a l’hora de voler anar ràpid i no perdre temps en baixades en camí, amb un terreny molt irregular on normalment la quantitat de pedres soltes o obstacles no ens deixen pensar on van els nostres peus (volem ser ràpids en un terreny on no sabem on posar els peus).

Al principi, encara que compartim aquestes sessions de tècnica en baixada amb els nostres companys d’entrenament, no ens comparem amb ells, i no ens pressionem a l’hora de voler millorar ràpid. Un company d’entrenament ens ha de servir com a "referent constructiu" (per motivar positivament a millorar, però mai per venir-nos a sota si no aconseguim estar a la seva alçada).

Abans de treballar assajant a la muntanya, podríem realitzar:

  • Unes sessions d’exercicis de Propiocepció (vocable referit a la capacitat del cos de detectar el moviment i posició de les diferents articulacions. Aquesta, és important en els moviments que realitzem en el dia a dia i, especialment, en els moviments esportius que requereixen una coordinació especial).
  • Veure que base de força tenen els teus músculs i articulacions, ja que segons el cas, abans d’afrontar un treball per la muntanya hauries enfortir / les.

Un cop tingut en compte aquests 2 punts, podríem començar a treballar específicament amb més garanties tenint en compte els següents punts.



Agafar confiança

Agafar un bon tram de baixada (la que menys t’agradi) i després de fer un bon escalfament, pots començar a baixar per ella (de 2 a 4 minuts de tram n’hi haurà prou) intentant baixar sense errors, sense necessitat d’anar de pressa, simplement anem a intentar agilitzar la nostra "psicomotricitat" i anem a realitzar la baixada de forma elegant, sense errors.

Aquesta maniobra la podem realitzar 4-5 vegades, intentant baixar, sempre sense velocitat, agafant confiança, i si podem, intentant buscar suports i traçades diferents als / les que realitzem amb anterioritat

Un cop haguem aconseguit agafar confiança, podem realitzar un altre tipus de treball.



Intentar anar més ràpid

Intercalar una baixada ràpida cada 2 baixades controlades i suaus, intentar fer tota la baixada accelerant breument en alguns trams (anirem potenciant així la velocitat de col·locació de peus i l’anticipació d'on els lluco).

Realitzar una baixada tècnica per parelles on no es busca la velocitat sinó que el component que vagi darrere no poseu mai els peus on els està posant el company que el precedeix.

Baixar altre cop en parella, on tampoc es busca baixar ràpid si no ser efectiu, intentant (per estreta que sigui el camí) buscar la traçada i els suports adequats per avançar teu company (aquest ha de facilitar la tasca) i que estigui al ser avançat intenti fer el mateix amb tu.

Per acabar, volem donar especial èmfasi a aquestes variables a l’hora d’emprendre una baixada:

  • Concentració: és la capacitat de dirigir l’atenció a un sol objecte, i implica, l’acte de abstreure de tot estímul que alteri l’atenció a l’objecte.
  • Atenció: és una qualitat de la percepció amb la qual seleccionem estímuls més rellevants per percebre’ls "millor".
  • Visualització Auto suggestiva: a través d’imaginar una imatge concreta, arribem una condició emocional desitjada. Per exemple, alguns esportistes s’estimulen imaginant l’execució perfecta dels seus moviments.
  • Auto creença tu actuació: seria la projecció de la Visualització Auto suggestiva en un mateix. És a dir, faríem tan nostra aquesta imatge d’execució perfecta, que ens auto convenceria de que la nostra actuació serà impecable.

És molt important tenir en compte aquests 4 punts últims, ja que és tanta la seva rellevància, com tenir bona musculatura o tenir una bona resposta psicomotriu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario