jueves, 4 de abril de 2013

ALIMENTACIÓ ESPORTIVA

Com cobrir les necessitats nutritives?

Hidrats de carboni. Són els que més presència han de tenir en la dieta de l’esportista. El nostre cos els acumula en forma de glucogen en el múscul i en el fetge. Les reserves són limitades; s’esgoten hora i mitja o dues hores després de començar l’exercici intens, per això la dieta ha d’aportar quantitat suficient de carbohidrats per a restituir les pèrdues i evitar la fatiga inicial.

Són font de carbohidrats: cereals (pa, arròs, pastes, cereals d’esmorzar, galetes, etc.), Llegums, patates, fruites, lactis ensucrats, begudes per a esportistes i dolços.

De vegades es recorre a mesures que incrementen les reserves de glucogen, conegudes com "sobrecompensació" o "sobrecàrrega de carbohidrats". Per aconseguir-ho, inicialment s’instaura una dieta pobra en carbohidrats juntament amb un entrenament fort, fet que redueix al mínim les reserves de glucogen. A continuació i durant tres dies, s’aplica una dieta d’alt contingut de carbohidrats amb un entrenament lleuger i finalment, s’aconsella una ingesta elevada de carbohidrats en el dia de la competició.



Greixos. Mesura que es van esgotant les reserves de glucogen, l’organisme els utilitza com a combustible energètic en proves esportives de llarga durada. Les quantitats que ha d’aportar la dieta d’aquests nutrients, en període d’entrenament, són les que es recomanen a la població general, amb un predomini dels greixos insaturats (olis, fruits secs o peix blau) sobre els greixos saturats (lactis complets, nata, mantega, carns grasses i derivats, vísceres i rebosteria industrial).


Proteïnes. Les necessitats proteiques dels esportistes són lleugerament superiors a les de les persones sedentàries, a causa d’un major desgast, a una major massa muscular i la utilització de part de les mateixes com a combustible energètic. Els aliments proteics que s’inclouen en l’alimentació diària són suficients per cobrir aquestes necessitats sense necessitat de recórrer a suplements que comporten problemes de salut (desmineralització, sobrecàrrega renal ...).



Vitamines i minerals. Si la dieta és equilibrada, variada i adequada, inclou quantitat suficient de vitamines i minerals. Només caldrà aportar suplements en casos específics i de mà d’un professional.

No hay comentarios:

Publicar un comentario